Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

«Φρένο» στους Ιταλούς αλιείς βάζει το Γενικό Δικαστήριο

Στον «πάγο» έβαλε τους Ιταλούς αλιείς το Γενικό Δικαστήριο αναφορικά με την αγωγή αποζημίωσης ποσού άνω των 6,5 εκατ. ευρώ που αξίωναν από την Επιτροπή για ζημιές που είχαν υποστεί από την πρώιμη απαγόρευση αλιείας τόνου


Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την αγωγή αποζημίωσης που άσκησαν Ιταλοί αλιείς κατόπιν της πρώιμης απαγόρευσης της αλιείας τόνου που επέβαλε η Επιτροπή το 2008. Μολονότι οι Ιταλοί αλιείς, όπως και οι αλιείς από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, υπέστησαν δυσμενή μεταχείριση σε σχέση με τους Ισπανούς αλιείς λόγω του ότι οι τελευταίοι είχαν δικαίωμα να αλιεύσουν για μία επιπλέον εβδομάδα, η ανωτέρω παραβίαση της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων δεν είναι κατάφωρη ώστε να δικαιολογείται η στοιχειοθέτηση της εξωσυμβατικής ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο, αιτιολόγησε την απόφασή του, επισημαίνοντας, πως ο  καθορισμός δύο διαφορετικών ημερομηνιών απαγόρευσης της αλιείας για τα αλιευτικά σκάφη γρι-γρι της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας, αφενός, και της Ισπανίας, αφετέρου, δεν συνιστά αφ’ εαυτού πρόδηλη παραβίαση της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων.

Πώς φθάσαμε ως εδώ;
Σύμφωνα με τον κανονισμό του 2008, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η αλιεία τόνου, η οποία υπό κανονικές συνθήκες επιτρέπεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008, έπρεπε να απαγορευθεί από τις 16 Ιουνίου 2008 για τα αλιευτικά σκάφη γρι-γρι που φέρουν σημαία Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας και από τις 23 Ιουνίου 2008 για τα αλιευτικά σκάφη γρι-γρι που φέρουν σημαία Ισπανίας. Η διαφορετική αυτή μεταχείριση οδήγησε το Δικαστήριο να ακυρώσει τον κανονισμό αυτόν λόγω παραβίασης της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων. Όπως ήταν επόμενο, εταιρείες-ιδιοκτήτες σκαφών που έχουν άδεια να αλιεύουν τόνο με γρι-γρι, όπως διάφορες ιταλικές εταιρείες, άσκησαν αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ζητούσαν να τους καταβληθεί ποσό άνω των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για τη ζημία που υποστήριζαν ότι υπέστησαν.

Το Γενικό Δικαστήριο, αιτιολόγησε την απόφασή του, αναφέροντας ότι ο κανονισμός του 2008 ανταποκρίνεται στον σκοπό γενικού συμφέροντος που συνίσταται στην αποτροπή σοβαρής απειλής για τη διατήρηση και την αποκατάσταση του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, και όχι στον σκοπό προστασίας των συνδεόμενων με την οικονομική δραστηριότητα της αλιείας προνομίων ορισμένων αλιευτικών σκαφών γρι-γρι σε σχέση με άλλα. Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο επισήμανε ότι, μολονότι τα ισπανικά αλιευτικά σκάφη γρι-γρι είχαν στη διάθεσή τους μια επιπλέον εβδομάδα αλιείας σε σχέση με τα λοιπά αλιευτικά σκάφη γρι-γρι, εντούτοις αναγκάστηκαν και αυτά να διακόψουν την αλιευτική τους δραστηριότητα πριν την παρέλευση της κανονικής περιόδου, δηλαδή πριν τις 30 Ιουνίου 2008. 


Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου