Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ο Γιαν Φαμπρ αντιμετωπίζει τώρα την οργή των ακτιβιστών για τα ζώα Μια έκθεση στην Φλωρεντία προκαλεί αντιδράσεις

Ο Γιαν Φαμπρ αντιμετωπίζει τώρα την οργή των ακτιβιστών για τα ζώα
Έντονες διαμαρτυρίες προκαλεί στην Φλωρεντία έκθεση του γνωστού μας από την βραχεία θητεία του στο Φεστιβάλ Αθηνών, Βέλγου καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ.

Σε έκθεση του στην ιταλική πόλη ο Φαμπρ χρησιμοποιεί ταριχευμένα ζώα, όπως σκίουρους με αποτέλεσμα να αντιδρούν έντονα ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

 Οι πολίτες διαμαρτύρονται για τα έργα αυτά που εκτίθενται στην Piazza della Signoria, το Palazzo Vecchio και το Forte Belvedere και στο Facebook έχει ξεκινήσει μια άτυπη εκστρατεία για να υπάρξουν μηνύματα διαμαρτυρίας προς τη διεύθυνση του χώρου της έκθεσης. Ανάλογη εκστρατεία υπάρχει και στο Change.org με πάνω από 3.500 υπογραφές μέχρι στιγμής. 

"Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μια πόλη όπως η Φλωρεντία έχει δώσει χώρο σε μια από τις πιο διάσημες πλατείες σε όλο τον κόσμο για να εκθέσει τα έργα του ένας καλλιτέχνης όπως o Jan Fabre που είναι γνωστός για τη βία προς τα ζώα στις παραστάσεις του", αναφέρουν οι ακτιβιστές, επικρίνοντας τα έργα στα οποία χρησιμοποιεί ταριχευμένα  ζώα όπως γάτες, σκύλους, μοσχάρια και κύκνους.   

"Η τέχνη είναι τέχνη, δεν είναι φρίκη", λέει Μαριάντζελα Corrieri, πρόεδρος της οργάνωσης «Αδειάστε τα Κλουβιά» στη  Φλωρεντία.   

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βέλγος καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ζώα στις εικαστικές του δημιουργίες. Το 2010 συμμετείχε σε έκθεση με μια παράσταση που χρησιμοποιούσε   ζωντανά πουλιά σε ένα κλουβί. Μετά τις διαμαρτυρίες τα ζώα αντικαταστάθηκαν με ψεύτικα.  

Lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου