Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Χαμένο δημοψήφισμα, χαμένη ευκαιρία

Το δημοψήφισμα της 17ης Απριλίου, για την αλλαγή του νόμου που επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών μέσα στη θάλασσα (στα 12 μίλια από την ακτή) μέχρι την εξάντλησή τους, χάθηκε. Έτσι χάθηκε και η ευκαιρία για την υιοθέτηση μιας άλλης στρατηγικής επιλογής για την Ιταλία, της επιλογής εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
tonia_1

Χάθηκε γιατί ψήφισε μόνο το 32,19% των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ οι υπόλοιποι δεν έκριναν αναγκαίο να δώσουν μια απάντηση σ’ αυτούς που φθάνουν στο σημείο να δωροδοκούν και να νοθεύουν διαγωνισμούς προκειμένου να επιτύχουν τη μόνιμη παραχώρηση των πηγών ενέργειας. Επίσης, δεν έκριναν αναγκαίο να δώσουν μια απάντηση στην κυβέρνηση και στα στελέχη της αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με τέτοιου είδους παραχωρήσεις. Το τεράστιο ποσοστό του «ναι», που έφθασε το 85,84%, δεν ωφέλησε σε κάτι. Το δημοψήφισμα ακυρώθηκε.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιφέρεια όπου σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης και επιτεύχθηκε το 50% ήταν η Μπαζιλικάτα, που έχει υποφέρει ιδιαίτερα από περιβαλλοντικές καταστροφές και βρίσκεται στο κέντρο των ενεργειακών σκανδάλων.

Άραγε δεν είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρότεινε την αποχή, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Ναπολιτάνο, ενώ ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου προέτρεπε σε συμμετοχή;

Τώρα είναι λυμένα τα χέρια της κυβέρνησης Ρέντσι για να παρουσιάσει στη Γερουσία μια τροπολογία για τη σωτηρία όσων εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς, τροπολογία που μειώνει το χρόνο για τις σχετικές δίκες.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδωσε το δικαίωμα στον πρόεδρο Ναπολιτάνο να περάσει στην επίθεση ενάντια στο δικαστικό σώμα και να ζητήσει τη μεταρρύθμιση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των δικαστών και τη δημοσίευσή τους στα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η εμπλοκή των δικαστικών αρχών με την πολιτική.

Το Κίνημα 5 Αστέρων δηλώνει ότι ο μόνος στόχος της κυβέρνησης και του πρώην προέδρου είναι να διασώσουν τα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος που εμπλέκονται στα σκάνδαλα διαφθοράς.

Η ανάγκη δημιουργίας ενωτικής αριστερής απάντησης σε όλα αυτά είναι πραγματικά επείγουσα. Ακούει κανείς;

Την περασμένη Κυριακή μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή ήρθε να επιβεβαιώσει την ανάγκη για την επιλογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Από το διυλιστήριο της εταιρίας Iplom, στη Γένοβα, 680 χιλιάδες πετρέλαιο κατέληξαν σε δύο ποτάμια της πόλης, μεταξύ των οποίων στο Πολτσέβερα, που φθάνει στο λιμάνι και χύνεται στην ανοιχτή θάλασσα. Πεθαίνουν, το ένα πίσω από το άλλο, ψάρια, πουλιά και θηλαστικά που ζουν μέσα στα ποτάμια και στις όχθες τους. Οι κάτοικοι της συνοικίας Φετζίνο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ερεθισμό στα μάτια και στο λαιμό, ναυτία και πονοκέφαλο από τις αναθυμιάσεις. Όμως, δεν είναι μόνο οι αναθυμιάσεις που φέρνουν δάκρυα στα μάτια των κατοίκων, αλλά και το να αντικρίζουν την τεράστια καταστροφή της πάλαι ποτέ όμορφης φύσης γύρω τους.


Τόνια Τσίτσοβιτς
Epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου