Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Οι πρόσφυγες που έφυγαν με τον Πάπα, μιλούν στο BBC: Τώρα, είμαστε διάσημοι

Το βράδυ πριν την άφιξη του Πάπα στη Λέσβο και το όνειρο, που έγινε πραγματικότητα κι έφυγαν από τον καταυλισμό. Η διαφυγή από τη Συρία και η νέα ζωή στη Ρώμη (Vids)

Η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του, κατά την επιστροφή του από τη Λέσβο, όπου βρέθηκε στις 16 Απριλίου, δώδεκα πρόσφυγες από τη Συρία, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλον τον κόσμο.

Έχοντας επιλεγεί μεταξύ εκατοντάδων οικογενειών που ζουν στους καταυλισμούς της Λέσβου, οι δώδεκα πρόσφυγες ζουν σε κέντρο φιλοξενίας στη Ρώμη κι έχουν ήδη κάνει αίτηση για άσυλο στην Ιταλία

Δείτε εδώ το βίντεο

Δύο από αυτούς μίλησαν στο BBC για τη ζωή, την ιστορία τους, το παρελθόν, το δώρο του Πάπα και το μέλλον της οικογένειάς τους.
Η Nour Issa, 30 ετών είναι παντρεμένη με τον Hassan Zaheda και έχουν έναν γιο δύο ετών, τον Riad.
"Είναι πολύ δύσκολο για μας, γιατί δεν είμαστε ούτε με το συριακό σύστημα, ούτε με τους Ισλαμιστές. Γι'αυτό έπρεπε να φύγουμε από τη Συρία. Ήμασταν στον καταυλισμό της Λέσβου και το προηγούμενο βράδυ της άφιξης του Πάπα, ήρθαν και πήραν συνεντεύξεις από αρκετές οικογένειες. Μας είπα μετά, ετοιμαστείτε, θα φύγετε μαζί με τον Πάπα. Σοκαριστήκαμε, ήταν σαν όνειρο. Ήταν σοκ για μένα, δεν ήμασταν συνηθισμένοι στα media. Τώρα, είμαστε διάσημοι.", λέει η Issa, ενώ μιλώντας για τον ποντίφικα, τον χαρακτηρίζει "καλό άνθρωπο", που συμπεριφέρεται σαν πατέρας που θέλει, να σώσει τα παιδιά του.
"Κάποια στιγμή, έπρεπε να πάρω μία απόφαση, να δραπετεύσω από τη Συρία, γιατί ήθελα να σώσω την οικογένειά μου και να μείνουμε μακριά από τους τρομοκράτες", λέει ο Hassan.
Και οι δύο, έχουν ξεκινήσει μαθήματα, για να μάθουν Ιταλικά, ενώ έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και ελπίζουν, ότι μετά από αυτό, θα μπορέσουν να βρουν μία δουλειά, για να ενταχθούν ομαλά στην ιταλική κοινωνία.
Δείτε εδώ το βίντεο
Νews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου