Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Tα κλειστά σύνορα δεν σταματούν τους απελπισμένους

Νέα τραγωδία στη θάλασσα. Τουλάχιστον 200 άτομα πνίγηκαν στα ανοιχτά της Αιγύπτου, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία. 

Οι περισσότεροι ήταν Σομαλοί, Αιθίοπες και Ερυθραίοι. Το σκάφος τους ναυάγησε στη Μεσόγειο, η θάλασσα ξεβράζει πτώματα, ενώ 108 άτομα διασώθηκαν από το ιταλικό λιμενικό στη Σικελία, σε απόσταση 20 μιλίων από τις ακτές της Λιβύης. Στο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν 6 πτώματα.
Ένας Σομαλός, που ισχυρίζεται ότι επέζησε από το ναυάγιο, αφηγήθηκε τη μαρτυρία του στο σομαλικό ιστότοπο Goobjoog News, λέγοντας ότι οι ναυαγοί έμειναν στη θάλασσα 5 μέρες περιμένοντας να τους διασώσει κάποιος.

Πριν από ένα χρόνο είχε συμβεί η τρομερή τραγωδία με τους 700 νεκρούς στα ανοιχτά της Λιβύης. Το πολεμικό πλοίο που έχει αναλάβει να ανασύρει το ναυάγιο και να το ρυμουλκήσει στις ιταλικές ακτές, στο λιμάνι της Αουγκούστα, θα φέρει εις πέρας την επιχείρηση στα τέλη Απριλίου.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο δεν ήταν αρκετή για να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν είναι δυνατό να σταματήσουν, όσοι φράχτες και αν δημιουργηθούν, όσες συμφωνίες και αν υπογραφούν.


Τόνια Τσίτσοβιτς
Epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου