Λευκωσία: Σε τετραετή φυλάκιση για μίζες καταδικάστηκε από ιταλικό Δικαστήριο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Finmeccanica, η οποία τυγχάνει μητρική εταιρεία της Agusta που προμήθευσε πέντε ελικόπτερα στην Κύπρο.

Υπόθεση Agusta: Καταδίκη δύο στην Ιταλία για μίζες στην αγορά ελικοπτέρων
Όπως είναι γνωστό, ύστερα από καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ότι τα ελικόπτερα πουλήθηκαν σε φουσκωμένες τιμές, ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά παντός υπευθύνου. Η καταδίκη αφορά ξέπλυμα χρήματος καθώς και παραποίηση τιμολογίων.

Σύμφωνα με όσα μετεδόθησαν, το 2010, η μονάδα της Finmeccanica, μέσω της θυγατρικής της Agusta Westland, ανέλαβε συμβόλαιο ύψους €560 εκατ. που, ανάμεσα σε άλλα, αφορούσε την προμήθεια 12 ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο στελέχη της εταιρείας {ο Τζουζέπε Όρσι (Giuseppe Orsi), μαζί με τον Μπρούνο Σπανιολίνι (Bruno Spagnolini) -πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Agusta Westland} δωροδόκησαν Ινδούς αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγγελία.

Το ιταλικό Δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση, καταδίκασε τα δύο πρώην στελέχη της εταιρείας για την παραποίηση τιμολογίων και διέταξε την καταβολή ποσού €7,5 εκατ. το οποίο, σύμφωνα με όσα ερευνήθηκαν, αφορά το ποσόν που καταβλήθηκε για μίζες.

Ο απόηχος της απόφασης του ιταλικού Δικαστηρίου φτάνει μέχρι την Κύπρο, δεδομένου ότι, όπως ήδη γράφτηκε, διεξάγεται ποινική έρευνα για τις διαδικασίες αγοράς των πέντε ελικοπτέρων. Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ», έρευνες για ύποπτες διαδικασίες και μίζες εναντίον της Agusta, διεξήχθησαν και διεξάγονται και σε άλλες χώρες.      

Γράφει: Βάσος Βασιλείου