Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πόλεμος Ρέντσι - Ολάντ για τα ιταλικά και τα γαλλικά κρασιά

Φαίνεται ότι ξέσπασε για τα μάτια των... Κινέζων

Ο ισχυρισμός του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι η χώρα του παράγει καλύτερο κρασί από την Γαλλία απορρίφθηκε μετ' επαίνων από τους Γάλλους. Ο Ρέντσι είπε επίσης ότι η Ιταλία έχει ξεπεράσει σε διεθνείς πωλήσεις κρασιού την Γαλλία, διεκδικώντας για την χώρα του πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αγορά.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται πως είπε και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους. Αλλά και ο Ολάντ απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας: «Ναι, αλλά το δικό μας κρασί είναι πιο ακριβό».

Αυτός ο «πόλεμος του κρασιού» μεταξύ Ιταλίας-Γαλλίας φαίνεται ότι ξέσπασε για τα μάτια των... Κινέζων.

Ο Ρέντσι έκανε τα σχόλια σε μια γιορτή κρασιού στην Βερόνα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο επιχειρηματία του Ιντερνετ και ιδρυτή της διαδικτυακής αγοράς Alibaba, Τζακ Μα.

Ο Μα ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στην προώθηση των ιταλικών κρασιών στην Λαϊκή Κίνα, λέγοντας ότι στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των ιταλικών κρασιών «από 6% σε 60%» από όλες τις φιάλες που πωλούνται στην Alibaba.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι, παρ΄όλο πως είναι αλήθεια ότι η Ιταλία πωλεί τώρα περισσότερο κρασί από την Γαλλία σε καθαρούς αριθμούς, αυτό συμβαίνει επειδή το γαλλικό κρασί κρίνεται υψηλότερης ποιότητας και επομένως είναι πιο ακριβό.

«Η Γαλλία έχει θέσει τα διεθνή πρότυπα - αν παράγετε αφρώδη οίνο στον Νέο Κόσμο, θα αναμετρηθείτε με την γαλλική σαμπάνια, αν φτιάχνετε Pinot Noir σημείο αναφοράς σας θα είναι η Βουργουνδία, και ούτω καθεξής», λέει η Βρετανίδα ειδική Ρόζμαρι Τζορτζ.

«Σε αντίθεση, η Ιταλία έχει πολλές αλλά άγνωστες ποικιλίες σταφυλιών, και πολύ λίγες με οποιοδήποτε διεθνή αναγνώριση, αν και αυτό σιγά-σιγά αλλάζει», προσθέτει η Τζορτζ.

Πολλοί χρήστες του Twitter θεώρησαν τα σχόλια του Ρέντσι περί ανωτερότητας του ιταλικού κρασιού σαν αστείο, λέγοντας ότι είναι παράδειγμα «δι-αλπινικού χιούμορ».

Η γαλλική ιστοσελίδα ειδήσεων Franceinfo απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ρέντσι επικαλούμενη κατάταξη των 300 από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου από τον διάσημο Αμερικανό κριτικό οίνου Ρόμπερτ Πάρκερ. Από τα 300 κρασιά στη λίστα του, τα 204 ήταν γαλλικά, και μόνο μια χούφτα ιταλικά.

Τovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου