Στα μακαρόνια με μπρόκολο συνυπάρχουν και συλλειτουργούν θαυμάσια το γρήγορο της παρασκευής, το γευστικά διαφορετικό και εύκολα πολύμορφο καθώς και το σχετικά λάιτ (επιθυμητό ενίοτε), αφού η σάλτσα προκύπτει από το ίδιο το λαχανικό.
Προετοιμασία: 10 λεπτά και άλλα 10’ το μαγείρεμα. Προετοιμάστε τη σάλτσα όσο βράζουν τα μακαρόνια. Τα καβουρδισμένα κουκουνάρια έχουν πιο ωραία και πολύπλοκη γεύση από τα άψητα –συστήνονται. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμ. σπαγκέτι ή πένες (βλ. παραπάνω)
1 μπρόκολο 500 γρ. περίπου
1-2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ολόκληρες
1 φλ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο πικάντικο ή παρμεζάνα και έξτρα (άλλο τόσο) στο τραπέζι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ καυτερή πιπεριά τσίλι ή ½ κ.σ. μπούκοβο (πεπεροντσίνο) -προαιρετικά
100 γραμ. κουκουνάρια
Βάλτε την κατσαρόλα (μεγάλη) που θα κάνετε τα μακαρόνια με το νερό στη φωτιά.
1 μπρόκολο 500 γρ. περίπου
1-2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ολόκληρες
1 φλ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο πικάντικο ή παρμεζάνα και έξτρα (άλλο τόσο) στο τραπέζι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ καυτερή πιπεριά τσίλι ή ½ κ.σ. μπούκοβο (πεπεροντσίνο) -προαιρετικά
100 γραμ. κουκουνάρια
Βάλτε την κατσαρόλα (μεγάλη) που θα κάνετε τα μακαρόνια με το νερό στη φωτιά.
Ετοιμάζετε το μπρόκολο: Το πλένετε και το κόβετε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μπουκιάς, διαχωρίζοντας και κρατώντας τα εξωτερικά του στρογγυλά ‘μπουκετάκια’ κατά το δυνατόν ολόκληρα. Κόψτε τα μεγαλύτερα από αυτά στη μέση. Καθαρίστε επίσης, το σκληρό περίβλημα από τα χοντρά κοτσάνια, κρατώντας μόνον το εσωτερικό τους, που τρώγεται και ωμό.
Ετοιμάζετε τα μακαρόνια με μπρόκολο: Μόλις το νερό βράζει, προσθέστε το αλάτι και ρίξτε μέσα το μπρόκολο. Βράστε 5-6 λεπτά και προσθέστε τα μακαρόνια. Βράστε τα al dente σύμφωνα με το χρόνο που γράφει το πακέτο, αν είναι ιταλικά. Αν είναι ελληνικά, βάζετε το χρονόμετρο στα 2/3 του αναγραφόμενου χρόνου και τα δοκιμάζετε, πηγαίνοντας –αν χρειαστεί παραπάνω- λεπτό-λεπτό. Τα σουρώνετε κρατώντας (όπως πάντα) 1 φλ. από το νερό που έβρασαν.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά (πεπεροντσίνο), αν την χρησιμοποιήσετε. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ώστε να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα μακαρόνια και το παρμιτζιάνο και ανακατεύετε σε μέτρια (προς δυνατή φωτιά) προσθέτοντας το ½ από το νερό των μακαρονιών που κρατήσατε καθώς, τα μισά κουκουνάρια και αρκετές στροφές από φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρισμα: Mεταφέρετε τα μακαρόνια με μπρόκολο σε πιατέλα ή σε πιάτα (ζεστά, ανάλογα και με την εποχή) και μοιράζετε πάνω τους το υπόλοιπο κουκουνάρι. Φέρνετε τον μύλο του πιπεριού στο τραπέζι και το υπόλοιπο πεκορίνο (σε κομμάτι μαζί με τον μικρό, επίπεδο τρίφτη χειρός ή έτοιμο, τριμμένο σε μπολ) για χρήση α βολοντέ.
Πηγή: Συνταγές Pandespani
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου