Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο-’Ηταν 117 ετών

Λεγόταν Έμμα Μοράνο



Η Ιταλίδα Έμμα Μοράνο, η τελευταία επιζήσασα του 19ου αιώνα και γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, απεβίωσε σήμερα στην οικία της στη Βερμπάνια (βόρεια Ιταλία), σε ηλικία 117 ετών, μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ.

Η Μοράνο γεννήθηκε την 29η Νοεμβρίου του 1899.

«Έζησε μια απίστευτη ζωή και εμείς θα την θυμόμαστε πάντα για τη δύναμή της να προχωρά προς τα εμπρός» δήλωσε ο δήμαρχος της Βερμπάνια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Agi.

Σύμφωνα με τη Gerontology Research Group (GRG), μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών που επικεντρώνουν το έργο τους στα ηλικιωμένα πρόσωπα, η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου είναι πλέον η Τζαμαϊκανή Βάιολετ Μπράουν, που γεννήθηκε την 10η Μαρτίου του 1900.

Όπως επισημαίνει το κέντρο ερευνών, η Έμμα Μοράνο, ήταν το τελευταίο πρόσωπο που ήταν γνωστό παγκοσμίως κι είχε γεννηθεί πριν από το 1900.

Η πρώτη της αγάπη σκοτώθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατόπιν εκείνη χώρισε από τον σύζυγό της που την κακοποιούσε λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εργάστηκε έως την ηλικία των 75 ετών σε κλωστοϋφαντουργίες.

Η Έμμα Μοράνο υπήρξε μια πολύ ανεξάρτητη γυναίκα, έμεινε μόνη έως την ηλικία των 115 ετών, ακόμα κι αν δεν έβγαινε πλέον από το μικρό διαμέρισμά της για τουλάχιστον μια εικοσαετία. Από το 2015 παρέμεινε κλινήρης και είχε ανάγκη από μια βοηθό νοσοκόμα για όλο το 24ωρο.

Ακολουθώντας τη συμβουλή που της έδωσε ένας γιατρός όταν ήταν 20 ετών, έτρωγε για σχεδόν έναν αιώνα τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά κι ένα βρασμένο, λίγο κρέας και πολύ λίγα φρούτα ή λαχανικά.

Αυτή ακριβώς η δίαιτα που ακολούθησε, η οποία της χάρισε μακροζωϊα, συνάρπασε τον ιατρικό κι επιστημονικό κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου