Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Συνεχίζει την απεργία πείνας ο Ιταλός δημοσιογράφος

Symbolbild Türkei Einschränkung der Meinungsfreiheit (picture alliance/dpa/S. Suna/epa)

Ο Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε συνεχίζει για τρίτη ημέρα απεργία πείνας με αίτημα να αφεθεί ελεύθερος. Ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας κρατείται προσωρινά στην Τουρκία σε κέντρο με άτομα που πρόκειται να απελαθούν.

Συνελήφθη στην νοτιοανατολική Τουρκία πριν δέκα  ημέρες κοντά στα σύνορα με την Συρία. Ίσως δεν είχε μαζί του τη δημοσιογραφική ταυτότητα, όπως άφησε να διαρρεύσει η τουρκική αστυνομία.

«Δεν μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν έχω μιλήσει με δικηγόρο. Δεν έχουν ασκήσει βία εις βάρος μου αλλά με ανέκριναν και έχουν κατασχέσει το υλικό μου ενώ είμαι και σε συνεχή απομόνωση», είπε ο δημοσιογράφος στην σύντροφό του, η οποία ζει στην Ελλάδα.

Χθες, ο δικηγόρος του και Ιταλός διπλωμάτης του προξενείου της Σμύρνης δεν μπόρεσαν να τον συναντήσουν. Ίσως τους δοθεί άδεια να τον επισκεφθούν μέσα στην αυριανή ημέρα.

Μαζική κινητοποίηση υπέρ του Ιταλού δημοσιογράφου

H φίμωση του Τύπου στην Τουρκία ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στο μεταξύ, στην Ιταλία οι κινητοποιήσεις πολλαπλασιάζονται. Από την Εθνική Ομοσπονδία Τύπου, μέχρι τον γνωστό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο και χιλιάδες πολίτες, ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Ντελ Γκράντε. «Η όλη αυτή υπόθεση θεωρώ ότι θα επηρεάσει για πολύ καιρό τις σχέσεις της χώρας μου με  την Τουρκία», δήλωσε ο Σαβιάνο.

Η δε ιταλική κυβέρνηση, με τον  υπουργό εξωτερικών Aντζελίνο Αλφάνο ζήτησε με έμφαση να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος και παρακολουθεί αδιάκοπα την περίπτωσή του. Μπορεί να ενόχλησε όμως το ό,τι ο Ντελ Γκράντε έγραφε βιβλίο και έκανε γυρίσματα για έρευνα  με θέμα  τη δημιουργία του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, είχε κάνει και πολλά ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές από την Συρία και τις όποιες σχετικές συγκαλύψεις ενώ τις ημέρες αυτές είχε πάρει και σειρά αποκαλυπτικών συνεντεύξεων.

Στην Ιταλία όλοι ελπίζουν να μπορέσει να  βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες ώρες.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Φωτογραφία: Symbolbild Türkei Einschränkung der Meinungsfreiheit (picture alliance/dpa/S. Suna/epa)

http://www.dw.com/el/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82/a-38513830?maca=gri-rss-gre-all-1483-rdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου