Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Αυτός είναι ο Ιταλός δημοσιογράφος που κρατείται από τον Ερντογάν – Ξεκινά απεργία πείνας

Αποτέλεσμα εικόνας για Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε

O Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε συνεχίζει να βρίσκεται στην Τουρκία, σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού σε ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν ξένοι πολίτες. Από το βράδι της Τρίτης πρόκειται να αρχίσει από απόψε απεργία πείνας, όπως είπε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την σύντροφό του.

«Είμαι καλά, δεν με άγγιξε κανείς, αλλά έχουν κάνει κατάσχεση στο υλικό μου»

«Είμαι καλά, δεν με άγγιξε κανείς, αλλά έχουν κάνει κατάσχεση στο υλικό μου, το κινητό μου και δεν μου έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία», είπε στην σύντροφό του ο Ντελ Γκράντε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι βρίσκεται σε απομόνωση, σε κέντρο με άτομα προς απέλαση. Παράλληλα, ζήτησε από όλους «να κινητοποιηθούν για να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματά του».

Η προσωρινή κράτηση του Ντελ Γκράντε διατάχθηκε από τις τουρκικές αρχές πριν από οκτώ ημέρες, όταν ο τριανταπεντάχρονος Ιταλός δημοσιογράφος βρισκόταν στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Είχε μεταβεί στην περιφέρεια της Αντιόχειας για να πάρει σειρά συνεντεύξεων που σκόπευε να χρησιμοποιήσει για τη συγγραφή βιβλίου με θέμα τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Ντελ Γκράντε, βάσει της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στην χώρα, δεν είχε το δικαίωμα να βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ενώ, όμως, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο να απελαθεί την περασμένη Πέμπτη, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση σχετικά με το πότε ο δημοσιογράφος θα μπορέσει να αφεθεί ελεύθερος.

Η οικογένειά του, από την περιφέρεια της Τοσκάνης, ζητά να μάθει σαφείς πληροφορίες, τονίζοντας ότι ο Γκαμπριέλε πρέπει να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατό στο σπίτι του, όπου τον περιμένουν η σύζυγός του και τα δυο μικρά παιδιά τους.

Έως τώρα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει γνωστό ότι ο Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε είναι καλά στην υγεία του και πως με την περίπτωσή του ασχολούνται αδιάκοπα οι διπλωματικές αρχές της Ρώμης.

«Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο γιος μου, από την στιγμή που του φέρονται σαν να είναι τρομοκράτης και του έχουν στερήσει την ελευθερία;», σχολίασε ο πατέρας του ιταλού συγγραφέα και δημοσιογράφου, απαιτώντας να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική κινητοποίηση από μέρους των ιταλικών διπλωματικών αρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου