Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Breath: Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική περιβαλλοντική παρέμβαση στην Ευρώπη (βίντεο)

escif

Το «πράσινο» όραμα του Ισπανού καλλιτέχνη δρόμου Escif. Όχι χρώμα αυτή τη φορά, αλλά να καλύψει ένα κομμάτι γης στις πλαγιές του όρους Ολιβέλα, στη νότια Ιταλία.

Η αποδένδρωση στο βουνό - στους πρόποδες του είναι η πόλη Σάπρι -, στα μέσα του 17ου αιώνα, είχε σαν αποτέλεσμα πλημμύρες μετά από έντονη βροχόπτωση, που εξακολουθούν και σήμερα.

Στόχος του Escif είναι η δενδροφύτευση 121 στρεμμάτων πλησίον της βουνοκορφής, με 5.000 δέντρα, ώστε αυτή η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον να είναι ορατή από χιλιόμετρα μακριά.

«Στόχος μας είναι να αναζωογονήσουμε το όρος Ολιβέλα, φέρνοντας ισορροπία και προστατεύοντας το περιβάλλον με τη φύτευση τουλάχιστον 5.000 δέντρων» εξήγησε στο Hyperallergic. «Έτσι, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε, πιθανά, να βρούμε τρόπο να μοιραστούμε με τον κόσμο ένα τεράστιο μήνυμα συνειδητοποίησης, γραμμένο με αυτά τα δέντρα» τόνισε.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Ο Escif έχει καταφύγει στη μέθοδο του crowdfunding, αποσκοπώντας στο ποσό των 30.000 ευρώ για να καλύψει ποικίλα έξοδα που έχουν να κάνουν με θέματα από άρδευση μέχρι μεταφορά. Εάν η εκστρατεία του στεφθεί από επιτυχία, 2.500 βελανιδιές (δρυς η αρία) θα σχηματίσουν το περίγραμμα και 2.500 σφένδαμοι θα γεμίσουν το εσωτερικό μιας μπαταρίας που αδειάζει επικίνδυνα (διότι το σχήμα που θα βλέπει από μακριά ο παρατηρητής είναι το γραφιστικό σήμα μιας μπαταρίας που αδειάζει όπου να 'ναι).

Αν βρεθούν και άλλοι πόροι, προτίθεται να φυτέψει άλλους 2.000 σφένδαμους, το 2019, για να «επαναφορτίσει» την μπαταρία.

escif

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/17/life-breath-h-megalyterh-kallitexniki-periballontiki-paremvasi-sthn-eyrwph_n_16055102.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου