Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Το VICE ερευνά τις πιο σκοτεινές υποθέσεις διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων στη Μεσόγειο

Αποτέλεσμα εικόνας για  πλοίων με παράνομα φορτία, επικίνδυνα απόβλητα οπλα

Η διακίνηση και βύθιση πλοίων με παράνομα φορτία, επικίνδυνα απόβλητα ή ακόμη και όπλα, από το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα είναι μία άγνωστη ιστορία, που φαίνεται ότι αφορά όχι μόνο την Ιταλία, αλλά αγγίζει και την Ελλάδα.

Το VICE Greece ήταν το πρώτο ελληνικό μέσο που απέκτησε πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών για το θέμα, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα από την Ιταλική βουλή, και μίλησε και με έναν πρώην Μαφιόζο, αναζητώντας απαντήσεις για το ποιες συνέπειες μπορεί να έχει η υπόθεση αυτή για την Ελλάδα.

Η Αναστασία Μουμτζάκη, Senior Producer του VICE, ταξίδεψε στην Ιταλία, και επισκέφτηκε τη «Γη της Φωτιάς», περιοχή κοντά στη Νάπολη, που θεωρείται μία από τις πιο μολυσμένες στην Ευρώπη. Εκεί, επί δεκαετίες εξελίσσεται ένα ανεξέλεγκτο περιβαλλοντικό έγκλημα, που εμπλέκει την τοπική Μαφία “Καμόρρα” με την παράνομη απόθεση τοξικών αποβλήτων.

Ακόμη, παρουσιάζουμε μία αποκλειστική συνέντευξη με έναν από τους πιο διαβόητους ανθρώπους της Ιταλικής Μαφίας, πρώην μέλος της Καμόρρα, που ο ίδιος διαχειριζόταν τα επικίνδυνα αυτά φορτία αποβλήτων και λέει on camera σε ποια σημεία βρίσκονται θαμμένα.

Το θέμα της παράνομης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων έχει όμως διαστάσεις που ξεφεύγουν από τα Ιταλικά σύνορα. Πρόκειται για ένα σύστημα διακίνησης αποβλήτων με πλοία στη Μεσόγειο, που σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις πραγματοποιούσαν κυρίως επιχειρηματίες και σε συνεργασία με τη Μαφία, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πολλά από αυτά τα «πλοία του κακού» ή «τοξικά πλοία» όπως είναι γνωστά στα Ιταλικά, φέρονται να έχουν βυθιστεί μεσοπέλαγα, γύρω από την Ιταλία, ακόμη και κοντά στις Ελληνικές ακτές, με σκοπό την εξαφάνιση των παράνομων φορτίων τους με χρηματικά ανταλλάγματα, για χάρη μεγάλων βιομηχανιών που επιθυμούσαν να τα ξεφορτωθούν με μικρότερο κόστος από ό,τι θα έκαναν νόμιμα.

Εδώ και δεκαετίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι αλλά και οι Αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της σκοτεινής αυτής υπόθεσης, που στερείται ακόμη απτών αποδείξεων, καταρτίζοντας λίστες και χάρτες για το πού και ποια πλοία μπορεί να είχαν βυθιστεί. Πρόσφατα, ειδική επιτροπή της Ιταλικής Βουλής, ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό μυστικών εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στην υπόθεση. Το VICE απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση στα έγγραφα αυτά και εντόπισε κάποιες αναφορές στην Ελλάδα και σε ελληνικά ονόματα. Έτσι, πήγαμε στη Ρώμη για να τα αναλύσουμε μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, με τα αποτελέσματα της έρευνας να προκαλούν μάλλον έκπληξη.

Έρευνα – Παρουσίαση – Παραγωγή: 
Αναστασία Μουμτζάκη

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου
Κάμερα: Γιώργος Κωμάκης, Θοδωρής Κωνσταντίνου

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου