Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Σε λίγο η Βενετία θα μείνει χωρίς νερό!



Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι παλίρροιες στη Βενετία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας την πόλη σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς νερό.

Οι επισκέπτες που ήρθαν εδώ περιμένοντας να κάνουν βόλτα με γόνδολες στα διάσημα μπλε-πράσινα κανάλια της βρέθηκαν απογοητεύτηκαν με το “ξερό” θέαμα που αντίκρισαν.

Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νερού οφείλονται στις αφύσικα χαμηλές παλίρροιες φέτος, που σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις στη βορειοανατολική Ιταλία, έχουν φέρει την πόλη σε αυτή την κατάσταση.

Παρόλο που οι χαμηλές παλίρροιες είναι κοινές αυτή την χρονική περίοδο του έτους, φέτος τα επίπεδα των υδάτων μειώθηκαν περίπου 70 εκ. κάτω από το μέσο όρο.

Τα χαμηλά επίπεδα νερού έχουν δημιουργήσει και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: Η βρομιά της πόλης έχει έρθει στην επιφάνεια.

Τα χρόνια κακής συντήρησης στις πλωτές οδούς της Βενετίας παρουσιάζονται τώρα μέσω της συσσώρευσης μεγάλων όγκων λάσπης στις άκρες των καναλιών, μειώνοντας δραστικά το βάθος τους και αυξάνοντας την πιθανότητα να χτυπήσουν οι έλικες των πλοιαρίων στα σκουπίδια που επιπλέουν.

Οι βενετσιάνικες Αρχές έδειξαν αδιαφορία, αφού η βυθοκόρηση των καναλιών άρχισε τα τελευταία χρόνια (στα τέλη της δεκαετίας του 1990), μετά από σχεδόν μισό αιώνα παραμέλησης.

Η πόλη στερείται, επίσης, ενός σύγχρονου συστήματος αποχέτευσης. Ιστορικά, όλα τα απόβλητα που παράγονται από ανθρώπους πέφτουν στα κανάλια, αν και τα μεγαλύτερα κτήρια θα έπρεπε να κάνουν επεξεργασία των λυμάτων πριν πετάξουν το βρόμικο υλικό τους στα κανάλια.

Ορισμένα, βέβαια έχουν τις δικές τους σηπτικές δεξαμενές, αλλά υπάρχει πάντα μια ποσότητα διαρροής, που “χαρίζει” στη Βενετία κατά καιρούς υπερβολική δυσοσμία.

Τα τελευταία χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ξοδεύει ολοένα και λιγότερα στη συντήρηση των καναλιών, δίνοντας χρήματα για την κατασκευή του φράγματος Moses που θα προστατεύσει τη βενετσιάνικη λιμνοθάλασσα από τις συχνές πλημμύρες που πλήττουν την πόλη.

Για πενήντα χρόνια (μέχρι τη δεκαετία του ’70), οι βιομηχανίες στην περιοχή απελευθέρωσαν απερίσκεπτα υπόγεια ύδατα από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και η πόλη βούλιαξε κατά περίπου 22,86 εκατ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αποξήρανση των καναλιών της πόλης είναι πιο ασυνήθιστη.

http://www.briefingnews.gr/kosmos/se-ligo-i-venetia-tha-meinei-horis-nero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου