Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Γκρεμίστηκε από φονικό σεισμό, ξαναχτίστηκε και σήμερα ψηφίστηκε ως το ομορφότερο χωριό της Ιταλίας! (Photos)

Αποτέλεσμα εικόνας για venzone

Η Ιταλία είναι και κοντά και γεμάτη πανέμορφες γωνιές. Από το βορρά ως το νότο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις με χωριά και τοπία που μοιάζουν βγαλμένα από καρτ ποστάλ.

Αποτέλεσμα εικόνας για venzone


Και φυσικά δεν μιλάμε ούτε για τις γνωστές πόλεις της γείτονες, ούτε για τα γνωστά χωριά της. Αναφερόμαστε στα εκατοντάδες άλλα που ελάχιστοι έχει τύχει να ακούσουν, αλλά αν τα έχουν επισκεφθεί δεν μπορούν να τα βγάλουν από την καρδιά τους.

Σχετική εικόνα

Οπως το Βεντζόνε, το οποίο ψηφίστηκε το πιο όμορφο χωριό της Ιταλίας για φέτος, στο διαγωνισμό Il Borgo dei Borghi.

Αποτέλεσμα εικόνας για venzone

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ιταλία τους προηγούμενους μήνες χτυπήθηκε από ισχυρότατους σεισμούς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κριτές του διαγωνισμού ξεχώρισαν το Βεντζόνε όχι μόνο λόγω της ομορφιάς του αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι και αυτό το χωριό είχε χτυπηθεί από τον εγκέλαδο και χρειάστηκε να ξαναχτιστεί. Ετσι έκριναν ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα για την ανάκαμψη μιας περιοχής μετά από καταστροφικούς σεισμούς.

Σχετική εικόνα

Το Βεντζόνε βρίσκεται στα ιταλο-σλοβενικά σύνορα και το 1965 ανακηρύχθηκε ολόκληρο Εθνικό Μνημείο λόγω των επιρροών της βενετσιάνικης αλλά και γοτθικής αρχιτεκτονικής του και των μεσαιωνικών τειχών του. Το 1976 το ιστορικό κέντρο του Βεντζόνε, όμως, ισοπεδώθηκε από σεισμό. Οι κάτοικοί του, όμως, δεν το έβαλαν κάτω και το έχτισαν από την αρχή. Και τα κατάφεραν σε κάτι λιγότερο από 15 χρόνια. Μέχρι το 1990 τα κτίρια που είχαν καταστραφεί από το σεισμό ανακατασκευάστηκαν (με τα ίδια υλικά που είχαν κατασκευαστεί). Εκτός από τα σπίτια ανακατασκευάστηκε και ο καθεδρικός του Αγίου Ανδρέα, με την κόκκινη στέγη.

Αποτέλεσμα εικόνας για venzone

Η ανακατασκευή με σεβασμό στο παρελθόν των κτιρίων και του χωριού γενικότερη ήταν τόσο πετυχημένη, που αν κάποιος κάνει τη βόλτα του στο Βεντζόνε δύσκολα θα καταλάβει ότι τα σπίτια που βλέπει γύρω του χτίστηκαν, ουσιαστικά, μόλις τα προηγούμενα χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για venzone

Το ίδιο το χωριό αυτό καθεαυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθεί κανείς την περιοχή. Ο δεύτερος είναι το… σκηνικό γύρω του. Το Βεντζόνε είναι χτισμένο στις Αλπεις και τα δάση και τα ποτάμια συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για venzone\
Φεστιβάλ της Λεβάντας (Festa della Lavanda)

Εξαιρετικές περιστάσεις για να επισκεφθεί κανείς αυτό το όμορφο ιταλικό χωριό είναι το φεστιβάλ της λεβάντας που γίνεται κάθε Αύγουστο, αλλά και η γιορτή της κολοκύθας κάθε Οκτώβριο, όταν Αυστριακοί, Γερμανοί και Σλοβένοι κατακλύζουν το ιταλικό χωριό για να δοκιμάσουν λιχουδιές κολοκύθας από εμπνευσμένους σεφ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Festival di lavanda Venzone
 Γιορτή της Κολοκύθας (Festa della Zucca)

Δείτε εδώ το βίντεο:


Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου