Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Η Παναγία το έβαλε στα πόδια τρέχοντας στην Ιταλία - φωτό -

i-panagia-to-ebale-sta-podia-trexontas-stin-italia---fwto--

Η αδελφότητα του Λορέτο προετοιμάζεται πυρετωδώς για την γιορτή της Κυριακής του Πάσχα.

Τα μέλη της αδελφότητας της Παναγίας του Λορέτο κουβαλάνε τρέχοντας το άγαλμα της Παναγίας che Scappa ( Η Παναγία που τρέχει) κατά τη διάρκεια μιας γιορτής την Κυριακή του Πάσχα στην Sulmona.

Το Λορέτο  είναι ένας δήμος της Ιταλίας στον Νομό των Μάρκε με πρωτεύουσα την Ανκόνα και απέχει 25 Χμ περίπου από το λιμάνι της. Έχει 12.543 κατοίκους και είναι φημισμένο γιατί είναι η έδρα του καθολικού ναού βασιλικού ρυθμού.

Αποτελεί ένα από τα πιο παγκόσμια σημαντικά ιερά μέρη πίστεως και ευλάβειας προς την Παναγία Θεοτόκο -ίσως το πιο σημαντικό-, λόγω του γεγονότος ότι στο εσωτερικά του ναού φιλοξενεί την Αγία Οικία της Παναγίας στην Ναζαρέτ.

Η Αγία Οικία και η Μεταφορά της Αγίας Οικίας

Αγία οικία (Santa Casa»), ονομάζεται το σπίτι  στο οποίο έζησε η Παναγία. Σύμφωνα με την παλιά παράδοση που είναι πλέον σήμερα επαληθευμένη και αποδεδειγμένη από τις ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες, η  γήινη διαμονή της Παναγίας στην Ναζαρέτ αποτελούνταν  από δύο μέρη:  από μία σπηλιά η οποία ήταν σκαμμένη σε βράχο και η οποία μέχρι τώρα τιμάται στον Ευαγγελισμό  και από ένα δωμάτιο τοιχοδομημένο με λίθους (πέτρες) από ψαμμίτη, μπροστά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγία οικία (Santa Casa»), ονομάζεται το σπίτι στο οποίο έζησε η Παναγία

Σύμφωνα πάντα με την χριστιανική παράδοση, το 1291, έτος που καταλήφθηκε το Φρούριο του Αγίου Ιωάννη της Άκκρας, γεγονός που σήμανε και το τέλος των Σταυροφοριών και της παρουσίας των Φράγκων στην Παλαιστίνη, συνέβη το εξής εκπληκτικό. Στις 9 ή 10 Μαΐου, ή στις 22 Μαΐου με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, (και κατ΄ άλλους στις 21 Μαΐου) Άγγελοι εξ ουρανού προβλέποντας τη μελλοντική εισβολή των Τούρκων και των Μαμελούκων παρέλαβαν υπό των πτερύγων τους την οικία της Αγίας Οικογένειας, που στο μεταξύ οι Άγιοι Απόστολοι είχαν μετατρέψει σε εκκλησία, και την μετέφεραν από τη Ναζαρέτ στη σημερινή Κροατία, στη περιοχή Σουσάκ και συγκεκριμένα στο λόφο του Τερσάττο, (σημερινό Τρσατ στα περίχωρα της Ριέκα). Υπόψη ότι στη θέση αυτή βρίσκεται σήμερα εκκλησία του 15ου αιώνα αφιερωμένη στην «Παναγία της θάλασσας». Τριάμισι χρόνια αργότερα, το 1294, λίγο πριν την εισβολή των Τούρκων στην περιοχή άγγελοι εξ ουρανού μετέφεραν για δεύτερη φορά την Αγία Οικία από το Σουσάκ, στην απέναντι πλευρά της Αδριατικής, σε λόφο του δάσους Λορέτο της Ιταλίας, κοντά στην Ανκόνα. Όταν το γεγονός αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό, με σχετικό διάταγμά του ο Πάπας Σίξτος Δ΄ το 1491 ανακήρυξε όλη τη γύρω περιοχή ιδιοκτησία του Βατικανού όπου και οικοδομήθηκε η σπουδαία εκκλησία Παναγία του Λορέτο εντός της οποίας φέρεται η «Σάντα Κάζα» (= Αγία Οικία). Έτσι άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή χιλιάδες προσκυνητών με συνέπεια να καταστεί σπουδαίο προσκύνημα μέχρι σήμερα, ειδικότερα τις ημέρες εορτασμού, στις 25 Μαρτίου (του Ευαγγελισμού), στις 15 Αυγούστου (της Κοίμησης της Θεοτόκου), στις 8 Σεπτεμβρίου (των Εισοδίων) και το τριήμερο 8 – 10 Δεκεμβρίου. Το δε 1920 η Παναγία τoυ Λορέτο ανακηρύχτηκε προστάτιδα της Ιταλικής Βασιλικής Αεροπορίας. Στις 4 Οκτωβρίου του 2012 ο Πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε την Βασιλική της Παναγίας του Λορέτο, όπως φέρεται η επίσημη ονομασία της, στα πλαίσια των εορτασμών της Καθολικής Εκκλησίας.

(Πηγή. Wikipedia)

Και πίνακας του Καραβάτζιο η  Παναγία του Λορέτο

Αποτέλεσμα εικόνας για Καραβάτζιο η Παναγία του Λορέτο

Η Παναγία του Λορέτο (ή η Παναγία των Προσκυνητών) είναι διάσημος πίνακας ζωγραφικής του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, που δημιουργήθηκε κατά τη χρονική περίοδο 1605 - 1606.

Αποτέλεσμα εικόνας για Καραβάτζιο η Παναγία του Λορέτο

Σήμερα βρίσκεται στο παρεκκλήσιο Καβαλέττι (Cavalletti) του ιερού ναού του Αγίου Αυγουστίνου της Ρώμης, πλησίον της πλατείας (piazza) Ναβόνα.

Απεικονίζει την εμφάνιση της ανυπόδητης Παρθένου και του γυμνού Ιησού - βρέφους σε δύο χωρικούς - προσκυνητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου